Naslovnica 22 Studeni 2014  
Dodajte stranicu u favorite
Pretraži Sport Formu
Advertisement
Administrator
Sport forma SHOP
DVD-i Elektromišićni stimulatori Pulsmetri Power Lung trenažeri

Lista Svih Proizvoda


Napredno Pretraživanje
Košarica
Košarica je trenutno prazna.
Artroza koljena Ispis E-mail
Autor: Marin Kermeci   
Ponedjeljak, 18 Prosinac 2006
Reumatskim bolestima nazivamo veliku skupinu bolesti nepoznate etiologije, koje se pretežno manifestiraju na lokomotornom sustavu i imaju zajednički simptom-bol i ograničenje pokreta u zahvaćenom dijelu. Najteže pogađaju zglobove i kralješnicu. To je vrlo važno znati jer se pojedini postupci fizikalnog liječenja i rehabilitacije moraju precizno dozirati, ne samo s obzirom na zahvaćeno područje nego i opće stanje organizma.

Tu veliku skupinu reumatskih bolesti možemo podijeliti na četiri velike skupine:

DEGENERATIVNI  REUMATIZAM: Obuhvaća dvije skupine bolesti- zglobova i kralješnice. Osnovni patološko-anatomski proces je degenercija zglobne hrskavice ili hrskavice intervertebralnog diska. Promjene na perifernim zglobovima zovu se artroze, a na kralješnici spondiloze.

UPALNI  REUMATIZAM: Spadaju one bolesti u kojima je osnovni patološko-anatomski proces upala, upalna promjena. Najčešće bolesti ovog podrijetla su: reumatska groznica, reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis.

EKSTRAARTIKULARNI  REUMATIZAM: Odnosno vanzglobni ili izvanzglobni reumatizam. Karakterističan jer se ne događa u zglobu već u njegovoj okolini (tetivama, sluznim vrećama, mišićima, ovojnicama). Isprepliću se dvije promjene i to upalna i deganerativna.

METBOLIČKE  BOLESTI  ZGLOBOVA  I  KOSTIJU: Nastaju zbog promjene i poremećaja metabolizma. Najvažnije su dvije: urički artritis (giht ili ulozi), osteoporoza.

Medicinske komplikacije i problemi nastaju zbog toga što se reumatkim bolestima ne poznaje uzrok pa ih većinu nemožemo definitivno izliječiti niti je moguće provesti odrađenu profilaksu i prevenciju.

1. Anatomija - građa koljena (a.genus)

Koljenski zglob se odlikuje specifičnom i karakterističnom građom zglobnih tijela i smještajem veza. On je najsloženiji zglob u ljudskom tijelu. Ne postoji sukladnost zglobnih tijela, kondili natkoljkoljenične kosti su karakteristično zavijeni od naprijed u većem polumjeru, a straga u manjem polumjeru. Njihovu sukladnost dopunjuju mensci articulares, lateralni i medijalni. Lateralni je menisk pokretljiviji od medijalnog. Oni osiguravaju da pri kretnji konkavno zglobno tijelo prati konveksno. Zglobna čahura koljena je obilata, njenu prednju stranu ojačava zajednička tetiva m. quadricepsa femoris u koju je uložena sezamska kost iver (patela). Zglob koljena dodatno učvršćuju i ligamenti: lig.collaterale mediale et laterale, lig.cruciatum anterius et posterius, lig.patelae. S obzirom na mehaniku koljenskog zgloba on se sastoji od kutnog i obrtnog zgloba (trochogynglymus).

1.1. Kretanje

Ako poprečne osovine koja prolazi kroz oba epikondila natkoljenične kosti moguća je fleksija i ekstenzija. Fleksija- aktivno moguća je do 135°, a pasivno i do 160°. Raspon između 135° i 160° naziva se «mrtvi mišićni prostor». Ekstenzija- aktivno do 0°, a pasivno moguća je hiper ekstenzija do 5°. Fleksija je obično praćena unutarnjom rotacijom potkoljenice do 5° (pronacija). Ekstenzija je praćena vanjskom rotacijom potkoljenice (supinacija do 5°).

Opseg pokreta fleksije i ekstenzije

slika 1.   Opseg pokreta fleksije i ekstenzije u koljenskom zglobu

2. Biomehanika koljenskog zgloba (a.genus)

Samoočuvani integritet svih anatomskih struktura i funkcionalna sukladnost koljena omogućuju njegovo uklapanje u biomehanočki sustav i cjelinu donjeg ekstremiteta i lokomotornog sustava. Pri stajanju na dvije noge sila gravitacije koju možemo uzeti u obzir kao težinu dijelova tijela iznad koljena jednako se raspoređuje na oba koljena te njen smjer prolazi kroz mehaničku osovinu koljena. Pa tako npr. Za osobu mase 58,7 kg opterećenje u svakom zglobu iznosi 25,21 kg. Pri stajanju na jednoj nozi s jednakomjernim rasporedom opterećenja na zglobne površine cijelog zgloba koljena čovjeka mase 58,7 kg opterećeno je s 126,8 kg tj. Nešto više od dvostruke tjelesne mase. Međutim svaka promjena smjera opterećenja te smjera djelovanja rezultirajuće sile dovodi do poremećaja opterećenja koljena s asimetričnim naprezanjima sa svim sekundarnim posljedicama krivo opterećenog zgloba, kao što mogu biti promjene na vanjskim i unutarnjim strukturama koljena.

3. Arthrosis deformans genus (gonarthrosis)

Deformirajuća artroza je vrlo česta bolest. Od svih velikih zglobova čovjeka artrotske promjene najčešće se nalaza u koljenu. Tri puta je češća kod žena nego kod muškaraca. Kronične degenerativne promjene svih sastavnih dijelova zgloba nastaju zbog raznih uzroka. To su: starenje organizma, intoksikacija, metabolički i hormonalni poremećaj, pogrešni statički odnosi opterećenja koljena (genoavalga, genoavara), funkcionalno preoptrećenje, prekomjerna tjelesna težina, ozljede, upalni procesi i druge promjene zglobne hrskavice.

Postoje primarne i sekundarne gonartroze.

 • Primarne: Gonartroze nastale pod utjecajem nekog nepoznatog uzroka te se još nazivaju esencijalnim gonartrozama.
 • Sekundarne: Gonartroze statičkog, posttraumatskog ili postoperativnog podrijetla te nastaju nakon upalnih promjena koljena. Patološko anatomske promjene su uvijek najprije degenerativne promjene hrskavice, a zatim se paralelno razvijaju regresivne i reaktivne promjene hrskavice i kosti. 

3.1. Simptomatologija

Je tipična i specifična. Ukočenost koljena nastala nakon duljeg mirovanja. Popušta nakon razgibavanja koljena. Pregledom se već u ranom stadiju nalazi hipotonija četveroglavog mišića uz lako smanjenu ekstenziju koljena. Palpacijom se pronalazi odebljana kapsula. Bol se osjeća na medijalnoj strani koljena u visini zglobne pukotine. Pri pokretima se čuju manje ili veće krepitacije te uz to su izražene paralelne cirkulatorne smetnje ektremiteta. U odmaklom stadiju vidljiva je atrofija četveroglavog mišića, kontrakture koljena su jače. Pokretljivost patele se također smanjuje, javlja se hidrops i hiperemija. Opće stanje nije poremećeno, a sedimentacija eritrocita nije povišena.

Degenerativne promjene u koljenskom zglobu nakon obostrane meniscektomije

 

slika 2.   Degenerativne promjene u koljenskom zglobu nakon obostrane meniscektomije

3.2. Dijagnostika

Dijagnosticira se RTG-obradom, radiografijom. Radiografija pokazuje ušiljenu interkondiralnu eminenciju, manje ili veće rubne osteofite, suženu zglobnu pukotinu, te u kasnijem stadiju suphondralnu sklerozu kostiju i degenerativne ciste.

4. Liječenje

Treba po mogućnosti biti kauzalno tj. osteotomijom  treba ispraviti greške stato-dinamičkih odnosa. Uvijek treba računati s činjenicom da je gonartroza progresivna bolest kod koje se razvoj može usporiti, a smetnje ublažiti. Općenito se liječenje gonartroza može svrstati u dvije glavne skupine:

 • konzervativne
 • operativne  

4.1. Konzervativno liječenje

-REGULIRANJE  NAČINA  ŽIVOTA: Higijenske mjere, bolesnik treba svoju aktivnost prilagoditi svojim mogućnostima. Potrebno je voditi računa o svojoj težini, izbjegavati hodanje po strmini. Potrebno je izbjegavati nošenje visoke obuće. Liječiti varikozna stanja, a cirkulacija se može poticati izmjeničnim kupkama.

MEDIKAMENTNA  TERAPIJA: Danas postoji veliki izbor medikamenata (analgetici, antiflogistici). Nesmije se pretjerivati sa brojem intraartikularnih injekcija. Potrebno je paziti da nakon intra artikularnih primjena kortizonoida neko vrijeme što manje opterećuje koljenski zglob.

FIZIKALNA  TERAPIJA: Analgezija postignuta promjenom lokalne cirkulacije (fango, diatermija, elektroanalgezija) imaju prolazno djelovanje u smislu analgezije tj. smanjenja bolova.

INEZITERAPIJA: Ima značajno mjesto u konzervativnom, a isto tako i u preopertivnom i postoperativnom liječenju gonartroze. Provode se statičke i dinamičke vježbe za razgibavanje koljena bez opterećenja. Vježbe za jačanje m.quadriceps femoris posebno ekstenzija protiv otpora u posljednih 15°. Cilj jest potpuna ekstenzija koljena.

ORTOPEDSKA  POMAGALA: Tu spadaju različita pomagala kao što su ortopedski ulošci, razni aparati za nestabilno koljeno te za postizanje statičke korekcije stopala i koljena.

IMOBILIZACIJA:  Najčešće se postavlja u stadiju akutne egzarcebacije, dobre rezultate daju sadrene udlage. Nakon smirivanja simptoma polagano vađenje noge iz imobilizacije i razgibavanje, a cijeli tokom nošenja  imobilizacije jačati m.quadriceps  femoris.

5.2. Operativno liječenje

5.2.1. Palijativno liječenje

Ova vrsta liječenja poduzima se kad se ne može točno utvrditi uzrok nastanka ortroze ili su promjene toliko napredovale, a stanje bolesnika ne dopušta veći operativni zahvat, te želimo ublažiti bol i poboljšati funkciju bolesnikovih zglobova. Takvo liječenje zasniva se na promjeni lokalne cirkulacije i odstranjenju degenerativnog tkiva.

-PERFORACIJE  ILI  KIRETAŽE  ZGLOBNIH  TIJELA:

Najčešće se izvode na epifizi femura ali mogu se izvoditi i na epifizi tibije. Rezultati su vrlo dobri u otklanjanju boli ali nisu dugotrajni.

-UREĐIVANJE  ZGLOBA (TOILETTE ARTICULARIE)

Naziv za postupak kojim se iz koljena nastoji izvaditi sve promjenjeni tkivo i to slobodna tijela; osteofiti uz zaglađivanje rubova zglobnih tijela, promjenjena sinovijalna membrana, promjenjeni dijelovi hrskavice, meniski ukoliko je to potrebno.

5.2.2. Kauzalno liječenje

Pri liječenju gonartroze teško možemo utjecati na otpornost tkiva ali možemo mijenjati opterećenje i to u onim slučajevima kada je to prekomjerno opterećenje nastalo zbog promjenjenih statodinamičkih odnosa i dovelo do nastanka gonartroze.

-OSTEOTOMIJA:

Postoji više načina izvođenja osteotomije. Postoje osteotomije otvaranja te osteotomije zatvaranja, osteotomije sa medijalnim ili lateralnim pristupom, unikondilarne osteotomije, kose osteotomije uz podizanje tibijalnog platoa. Danas su najsvrsishodnije proksimalne tibijalne osteotomije neposredno ispod razine zgloba, a iznad hvatišta lig.patellae na tuberositas tibiae.

VENTRALIZACIJA  PATELE:

Utječe na smanjenje opterećenja u zglobu između tibije i femora, a ne samo u femoropatelarnom zglobu.

-ATRROPLASTIKE:       

Postoje u ovom slučaju dvije vrste, dva načina;

 • klasične artroplastike; s umetanjem raznih interpozituma su uglavnom danas napuštene
 • aloatrtroplastike; uključujući i patelu uzimaju sve više maha, iako ni tada biomehanički problemi nisu riješeni. Osim totalnih proteza koljena koje su usavršene da omogućuju i stanovit stupanj rotacije, primjenjuje se i tzv. parcijalne (klizajuće) proteze.

-ARTROTDEZA:

Je operativni zahvat usljed kojeg se vrši ukočenje zgloba. Artrodeza još uvijek može biti metoda izbora u liječenju teških gonartroza.

Rendgenogram potpune endoproteze koljena

slika 3. Rendgenogram potpune endoproteze koljena

Rendgenogram nakon primjene djelomične endoproteze koljena (tzv.klizajuća proteza)

slika 4. Rendgenogram nakon primjene djelomične endoproteze koljena (tzv.klizajuća proteza)

6. Terapije 

6.1 DDS - dijadinamske struje

To su niskofrekventne impulsne sinusoidne struje, punovalne od 100Hz te poluvalne od 50Hz. Modulacijom po ječini i frekvenciji te dodavanjem gavlanske struje male jačine od 2-3mA dobije se više modulacija. Zovu se i galvanosinusne ili Bernardove struje.

-MODULACIJE:

 • DF - modulacija je struja frekvencije od 100Hz, odnosno punovalna usmjerena struja. Ova modulacija proizvodi bockanje i vibriranje. Koristi se kod bolesnih stanja nastalih uslijed poremećaja ravnoteže vegetativnog živčanog sustava. Ima učink inhibicije simpatikusa i dobar analgetski učinak. Prvi impuls traje 10ms bez pauze.
 • MF - modulacija je struja frekvencije od 50Hz tj- poluvalna usmjerena struja. Kod ove struje trajanje prvog impulsa je 10ms te sa pauzom od 10ms. Uzrokuje jače vibracije te manju prilagodbu. Djeluje na jake bolove kao oblik analgezije koji je u ovom slučaju vrlo izražen, te na postizanje toniziranja veziva i vezivnog tkiva.
 • CP - modulacije je struja koja sadrži usmjerene impulse prve i druge modulacije koji se izmjenjuju ritmički. Najučinkovitije djelovanje ima kada punovalni i poluvalni impulsi traju 1ms. Imaju dobro djelovanje na otklanjanje boli, napetosti mišića, izuzetno poprečno prugastih mišića.
 • LP - modulacija je struja gdje se kombinirana poluvalna usmjerena struja kojoj je dodana galvanska struja rastućih impulsa i punovalnih impulsa koji se ritmički izmjenjuju. Najbolji učinak postiže se tada ukoliko prvi dio traje 5s, a drugi 1s. Ova modulacija stvara jak analgetski učinak, elektroanalgezija. Koristi se najčešće kod ektraartikularnog reumatizma te kod liječenja bolnih sindroma.

-TEHNIKA PRIMJENE:

Dijadinamske struje na mjesto primjene dovode se pomoću elektroda koje mogu biti; pločaste, u obliku «šalica» ili vakumske elektrode. Elektrode u obliku «šalica» imaju držak sličan glačalu, vkumske elektrode mogu sadržavati uređaj za izsisavanje zraka. S obzirom na polove postoje pozitivna i negativna elekroda s tim da negativna elektroda ima najjači učinak.

-MJESTO PRIMJENE:

 • TRANSREGIONALNA PRIMJENA
 • PRIMJENA PO BOLNIM TOČKAMA DUŽ ŽIVCA (WALEX-ove točke)
 • PRIMJENA PO BOLNIM TOČKAMA - «LOV NA BOLNE TOČKE»
 • PARAVERTEBRALNA PRIMJENA
 • GANGLIOTROPNA PRIMJENA
 • VAZOMOTORNA PRIMJENA
 • MIOFASCIALNA PRIMJENA

-UČINCI DDS-a

FIZIOLOŠKI UČINCI:

 • podražljivost živčanih vlakana
 • podražljivost A i C niti
 • podražljivost intaktnih živčanih vlakana
 • poboljšanje cirkulacije, hiperemija
 • poboljšanje staničnih procesa te promjena permeabilnosti staničnih membrana

TERAPIJSKI UČINCI:

 • smanjenje edema i upalnih procesa
 • analgetski učinak
 • poboljšanje cirkulacije
 • poboljšanje i brzanje zacijeljivanja tkiva
 • povećanje mišićne kontrakcije

-DOZIRANJE

Doziranje ovisi o individualnoj osjetljivosti bolesnika ali i o vrsti bolesti. Sastoji se od basis i dosis. Basis je najmanja jačina struje od 2-3mA. Dosis je jača struja potrebna za primjenu odgovarajuće modulacije. Polako se «ušuljavamo» dok se ne osjeti bockanje i vibracije. Ukoliko bolesnik osjeti žarenje, pečenje, bol, prekoračena je doza tolerancije. U praksi je predviđeno da se polovi mijenjaju na polovici postupka.

-KONTRAINDIKACIJE:

 • apsolutne
 • na stijenku prsnog koša (toraksa)
 • svježe frakture
 • vaskularna oštećenja
 • hemoragije
 • maligni procesi
 • graviditet (trudnoća)
 • pacemaker
 • infekcije
 • relativne
 • bolesti krvnih žila
 • kod elektroanalgezije
 • kod osoba nesposobnih za suradnju
 • dermatološke bolesti
 • gubitak osjeta

6.2 Magnet

Jedan od najstarijih oblika fizikalne terapije. Magnetsko polje nastaje zbog kružnih struja između molekula. Predstavlja se kao jakost magnetskog polja (ili H) ili kao magnetska indukcija (ili B). Mjerna jedinica za mag. induk. je 1T=1Vs/m2. magnetske silnice prolaze kroz sve tvari iako različite tvari imaju različitu permeabilnost. Kako je permeabilnost zraka jednaka 1 znači neutralna kao ljudsko tijelo. Postoje dijamagnetičke tvari koje se u mag. prostoru ponašaju tako da ih magnetske silnice okružuju i za njih je permeabilnost manja od 1. Paramagnetičke tvari povećavaju snagu protoka mag. silnica, permeabilnost kod njih je veća od 1. Elektromagnetsko polje nastaje kada kroz vodič tj. zavojnicu teče struja, oko vodiča se stvara kružno mag polje, a unutar zavojnice se mag. polja se zbrajaju.

-DJELOVANJE MT-a:

Ovisno o veličini mag. polja govori se o visokom intenzitetu iznad 100V/m i niskom ispod 1V/m. Postoji i izravno i neizravno djelovanje. Visoki intenzitet magnetskog pola može izazvati termičke i netermičke učinke. Termički učinci uzrikuju povećanje temperature u čitavom organizmu i može se koristiti u ljiečenju nekih bolesti, a netermički očituju se u djelovanju na vegetativni i središnji živčani sustav te na žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem, krvotvorne organe, te na metabolizam. Magnetsko pole prodire kroz ljudsko tijelo i pobuđuje struju. Intenzitet unutarnjih struja i stupanj biološkog učinka ovisit će o frekvenciji magnetskog polja, intenzitetu te o gustoći. Ako se magnetsko polje primjenjuje kroz duže vrijeme dovest će do normalizacije razlike potencijela i poboljšanja ionske dinamike. Izravni učinak bit će promjena parcijalnog tlaka kisika, to je važno za tkiva koja se opskrbljuju difuzijom.

-PRIMJENA:

Pomoću uređaja opremljenih osciloskopom koji analizira magnestko polje. Određuje intenzitet, polaritet valova, oblik valova, frekvenciju, vrijeme trajanja impulsa. Impulsi se pulzirajuće javljaju sa odrđenom frekvencijom. Razlikuju se niskofrekventni impulsi 1-5Hz,  5-50Hz, 50-100Hz, te viskofrekventni iznad 100Hz. Trajanje primjene je do 30min.

-TERAPIJSKI UČINCI:

 • antedematozni
 • antiflogistički
 • podraživanje eparacije tkiva

Magnet se primjenjuje s jednim ili parom zavojnica koji pobuđuju magnetsko polje. Dio tijela koji se tretira nalazi se unutar toga svitka, to područje ne treba biti posebno pripremljeno jer magnetsko polje, magnetski val prodire kroz materijale kao što su odjeća i gips.

-DOZIRANJE:

Ovisi o potrebi i cilju koji se želi postići. Preporuča se niska frekvencija od 3-300Hz i niski intenzitet od 1-10mT. Optimalno 0,5-8mT, frekvencije 20-100Hz. Trajanje primjene varira, ali je preporučeno trajanje od 1h do 12h dnevno i to svakodnevno ili svaki drugi dan od 6 tjedana do nekoliko mjeseci.

-INDIKACIJE:

 • bolesti mišićnog-koštanog tkiva
 • bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava
 • kardiovaskularne bolesti
 • ginekološke bolesti
 • bolesti respiratornog trakta
 • psihosomatski poremećaji
 • metabolički poremećaji
 • tegobe kod starijih osoba

-KONTRAINDIKACIJE:

 • angina pectoris
 • dijabetička angiopatija
 • pacemaker
 • aktivni TBC
 • trudnoća
 • dermatomikoze (gljivična oboljenja kože)
 • krvarenja iz probavnog sustava

6.3 Ultrazvuk

Primjena ultrazvuka i njegove energije u svrhu liječenja. Ultrazvuk nastaje dovođenjem električne energije na kristal koji je sposoban brzo titrati. Pojava piezzo-električnog efekta, a to je stiskanj i širenje kristala. Učinci mogu biti termički i netermički. Termički; nastaju zbog njegove sposobnosti da povećava temperaturu tkiva na dubini od 5cm i više. Netermički; tu se ubrajaju mehaničke i kemijske promjene.

-TEHNIKE PRIMJENE:

Pri primjeni ultrazvuka na kožu koristimo kontakno sredstvo; voda, gel, mineralno ulje, kako bi se eliminirao zrak između glave ultrzvuka i kože te se tako poboljšalo prodiranje ultrazvučne energije kroz tkivo.

-INTENZITET:

Je omjer u kojem se energija oslobađa po jedinici površine te se izražava W/cm2. tkiva koja sadrže veće količine kolagena apsorbiraju veliku količinu energije i zbog toga su osjetljivija jer se na njima očituje veće oštećenje.

-INDIKACIJA:

 • ekstrartikularni artritis
 • kontrakture zglobova
 • fibroza
 • spazam
 • nategnuća

-KONTRAINDIKACIJE:

 • srčani stimulator
 • očne smetnje
 • poremećaj u cirkulaciji
 • na testise
 • osteoporoze
 • kod djece i mladeži
 • endoproteze
 • strana tijela
 • srčane bolesti
 • gravidnost

-POLOŽAJ PRI PRIMJENI:

Potrebno je zauzeti onaj polažaj tijela koji omogućuje urednu cirkulaciju, nesmetano disanje te relaksaciju mišića. Poželjno je zauzeti onaj položaj tijela koji omogućuje pristupnost zgloba sa svih strana.

6.4 Medicinska gimnastika (vježbe za m.quadriceps)

Vježbama za jačanje m quadricepsa ujedno jačamo mišiće cijele noge, a pri zatezanju stopala i odizanju noge od podloge istežemo mišiće stražnje strane potkoljenice-m.triceps surae, m.tibialis posteria, m.flexor hallucis longus, te m. flexor digitorum longus. Te istezanje mišića stražnje lože natkoljenice a to su; m.biceps femoris, m.semitendinosus, m.semimembranosus.

-VJEŽBE NA LEĐIMA:

 • zatezati stopala
 • kružiti stopalima u jednu pa u drugu stranu
 • podizati zategnutu nogu do visine drugog stopala, pa obje zajedno
 • prsti prema van, zategnuti mišiće, podižemo nogu u visini drugog stopala
 • prsti prema unutra, zategnuti mišiće, podižemo nogu u visini drugog stopala
 • zategnuti stopala, podići nogu malo od podloge, pa nogu odmičemo u stranu (jednu pa drugu)
 • zategnuti stopala, jedna noga u stranu po podlozi, druga za njom, obje podići i vratiti u sredinu
 • zategnuti stopala, saviti nogu u koljenu, pa ispružiti kao da nešto guramo
 • zategnuti stopala, saviti obje noge u koljenima pa ispružati u vis i ispružene spustiti na podlogu
 • zategnuti stopala, podići noge od srunjače pa raditi «škarice»
 • zategnuti stopala, podići noge od podloge pa voziti «bicikl», pa u suprotnom smjeru
 • ispružiti noge, staviti jastuk ispod koljenam, zategnuti stopala, pa koljenima pritiskati jastučić
 • jastuk između stopala, zategnuti stopala, napeti mišiće pa petama stisnuti jastuk
 • jastuk između stopala, zategnuti stopala, napeti mišiće pa odizati stopalima jastuk
 • saviti noge, staviti jastuk između koljena, napeti mišiće i koljenima pritiskati jastuk
 • saviti noge, ispružamo potkoljenicu u visini koljena, zadržimo pa opustimo, pa drugu

NA BOK: (desni)- zdravi

 • podizati bolesnu nogu u visini kuka
 • zategnuti stopala, podići nogu, s njom naprijed, nazad, pa opustiti
 • zategnuti stopalo, podići nogu, saviti je u koljenu, pa opustiti
 • noga ostaje savijena, stopala zategnuta, nogu podižemo savijenu iz kuka
 • noga savijena, odižemo samo koljeno

NA BOK: (lijevi)-bolesni

 • bolesna ispružena, a zdrava preko nje, bolesnu ispružamo u vis

NA TRBUHU:

 • prstima se oslanjamo o strunjaču i odižemo koljena
 • podizati jednu po jednu nogu ispruženu iz kuka, prsti prema strunjači
 • savijati jednu po jednu nogu u koljenu
 • savijati obje pa ispružati
 • noge savi jene, podižemo nogu iz kuka

NA SJEDEĆI:

 • noge savijene, podižemo nogu iz kuka
 • raširiti noge, pa rukama prema sredini

7. Zaključak

Nakon primjena i aplikacija fizikalnih procedura te provedbi vježbi paijent osjeća da konstantni bolovi koji su bili prisutni prije terapijskih procedura sada polako iščezavaju. Pacijent očekuje da će se za izvjesno vrijeme bolovi još više smanjivati te potpuno nestati.


 
« Prethodna
Prijava

Zaboravili ste šifru?
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.
Zašto se registrirati?
Danas239
Ukupno1151109

(C) Fliesenstadt
 
Časopis Kondicijski trening
Anketa
Trener ste...
 
Top of Page
© Tekstovi i fotografije autorsko su pravo i vlasništvo portala Sport forma osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo portala ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na portalu.
eXTReMe Tracker